Memento Mori - Picasso

Memento Mori volgens Picasso

Maak je geen zorgen wanneer een schilder morbide tafereeltjes op doek zet.
De symboliek van een schedel of overrijp fruit duidt gewoon op onze sterfelijkheid. 
Muziekinstrumenten van hun kant verbeelden dan weer de vluchtigheid van muziek die verklinkt zodra de laatste noot is gespeeld.
'Memento Mori' noemt men dergelijke stillevens, wat "Gedenk dat het leven slechts tijdelijk is." betekent.
Zilveren Romeinse drinkbekers droegen vaak die inscriptie en de trappisten - die ook wel iets van de geneugten des levens kenden - hadden het als hun devies.

Met dit type schilderijen wilden kunstschilders de boodschap overbrengen dat het plezier van het leven slechts een moment duurt.

Ook Picasso refereert in dit schilderij graag naar die tradititie.
Het is immers net die tijdelijkheid die schoonheid herbergt ... wat dan weer naadloos aansluit bij het bekendere "carpe diem".

Share 

BLOG / NIEUWS

Leonard cohen on deepening family relations
In zijn (werkelijk allerlaatste) persconferentie, ter gelegenheid van zijn album "You want it darker", zegt Leonard Cohen - heel terloops maar zéér direct - wat geluk (en dus ook ongeluk) betekent. Voor de ongeduldige lezer/surfer begint het op 1,52 ...  https://www.youtube.com/watch?v=RB47luV3M8o
Een liefde die niet opgeeft wanneer het wat tegenzit ... Er is niet veel dat nóg meer inspireert dan twee oudjes die er zijn voor elkaar en die nog steeds een lach op elkaars gezicht kunnen toveren. Van dit soort snapshots worden we bij illum warm. We wensen het iedereen dan ook van harte toe.
Het is een periode waarin de rouwende persoon uitgenodigd wordt om naar ‘binnen te keren‘ en zich niet te laten meesleuren door de jachtige tijdsdruk. Rouwen heeft alles met liefde te maken. Het is een periode om jezelf met ‘mildheid‘ te omringen en te laten omringen. Echt rouwen betekent langzaam terug aansluiting...